Знаехте ли, че Бадемовият марципан…
![Знаехте ли, че Бадемовият марципан…](/thumbs/1/i11c5081-2.jpg)
![Знаехте ли, че Бадемовият марципан…](/thumbs/4/i11c5081-2.jpg)
През Средновековието аптекарите го предлагали като лекарство срещу отчаяние и пиянство. В социалистическа България му откраднаха името. Днес марципанът е едно от най-изисканите и скъпи лакомства.
В България представите за марципана в недалечното минало бяха доста объркани. По-възрастните поколения помнят, че с това наименование родната сладкарска индустрия предлагаше едни доста неприятни на вкус и много евтини десертчета, направени от нещо като шоколад.
А истинският марципан е нещо съвсем различно, много вкусно и освен това е по-скъпо от шоколада.
![media 1556](/resources/the-famous-marzipan-recipe-and_1.jpg)
Марципанът е сладкарско изделие от сурова марципанова маса и захар. Суровата марципанова маса се получава най-често от бланширани, обелени бадеми (по-рядко от шамфъстък), които се смилат със специални валяци до получаването на паста с фина структура. В следващата работна стъпка към бадемовата паста се прибавя пудра захар, като количеството е решаващо за качеството: колкото повече захар, толкова по-ниско качество. Стандартът не допуска количеството добавена захар да надвишава това на суровата марципанова маса (качество 50/50). След добавянето на захарта се получава гъста, стегната паста, податлива на оцветяване и моделиране в различни форми. Често се използва за плънка на сладкиши или за кулинарни украси.
![media 1561](/resources/gg.jpg)
Сега след като имате малко повече информация за Бадемовия марципан – ето една страхотна рецепта за Бадемови рогчета с шоколад.
Продукти:
- 200 г бадемов марципан
- 80 г фино бадемово брашно
- 100 г пудра захар
- 1 белтък
- 5-6 капки бадемова есенция
- около 80 г филиран бадем, за овaлване
- около 100 г черен шоколад, за потапянеЗагрейте фурната на 180ºC. Подготвяте си голяма тава, която се покрива с хартия за печене.
![media 1562](/resources/b1.jpg)
Бадемовият марципан се натрошава в купа и към него се добавят бадемовото брашно, пудрата захар, белтъкът и бадемовият екстракт. Разбъркват се енергично с ръка, докато се образува тесто. Тестото може да се замеси в кухненски робот или миксер, като всички продукти отново се събират заедно и просто се омесват. Ако тестото стои твърде лепкаво, може да се добави още малко бадемово брашно.
![media 1563](/resources/b2.jpg)
С намокрени във вода длани, от тестото се правят топчета колкото орех. От тях се правят фитили, които да са по-дебели в средата и да изтъняват към краищата. Фитилите се овалват хубаво във филиран бадем, като се стремим да залепне по тях повече от него.
Фитилите се сгъват като подкова и се подреждат в подготвената тава на известно разстояние един от друг.
Слагат се на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се пекат 10-12 минути или докато краищата им започнат да порозовяват.
![media 1564](/resources/b3.jpg)
След като се извадят от фурната се оставят за десетина минути в тавата, докато сладките се стегнат и тогава се прехвърлят върху решетка докато се охладят напълно.
Шоколадът се разтопява на водна баня и в него се потапят двата края на рогчетата. Оставят се върху хартия за печене, докато шоколадът се стегне.
Съхраняват се в кутия на стайна температура 2-3 седмици.
Пробвайте да направите тази вкусна рецепта с децата или внуците, защото те са магическата съставка която прави всяки един десерт неустоим !
![](/thumbs/3/b5.jpg)
![](/thumbs/3/b4.jpg)