Как да превърнеш кухнята си в сладоледена работилница: 5 лесни рецепти за домашен сладолед

Лятото е сезонът, в който сладоледът се превръща в ежедневен ритуал. Това не е просто десерт, това е щастие в лъжичка! С малко въображение и качествени съставки можете сами да създадете любимите си сладоледени вкусове – без излишни добавки като консерванти или сгъстители, само истински аромати и кремообразна текстура. Защото повярвайте ни, домашният сладолед е възхитително вкусен и гарантирано ще ви стане любим!
В тази статия ще ви покажем 5 лесни рецепти за сладолед, които можете да приготвите в уюта на дома си. Бързаме да уточним, че за тях няма да ви трябва специална машина. Голяма част от нужните съставки ще откриете при нас – както във физическия ни обект, така и онлайн на decoshop.bg. Подготвили сме ви и специални комплекти за направа на сладолед, които ще ви улеснят допълнително.
Класически ванилов сладолед

Както вече споменахме, за направата на този лесен сладолед не ви трябва машина, а само миксер и малко търпение. Основните съставки са подсладено кондензирано мляко, сметана Lescure и екстракт от ванилия.
Малък трик (по желание): Добавете крема сирене. То ще придаде кадифена текстура и ще омекоти вкуса.
Пропорции:
- Без крема сирене – равни количества кондензирано мляко и сметана
- С крема сирене – 2 части кондензирано мляко, 1 част сметана, 1 част крема сирене
Как се прави:
- Разбийте сметаната на висока скорост на миксера до гъста кремообразна смес.
- В отделна купа смесете останалите съставки.
- Обединете двете смеси внимателно с помощта на силиконова шпатула.
- Прехвърлете сместа в херметически затворен съд и замразете за поне 8 часа (най-добре за цяла нощ).
Ако сервирате в купичка, можете да овкусите с добавки като солен карамелен сос, шоколадов сос, ядки (например филирани бадеми), натрошени бисквити, свежи леко намачкани боровинки или други плодове по избор (пресни или на сладко / конфитюр).
Шоколадов сладолед

Необходими продукти:
- Млечна сметана Lescure - 300 мл
- Екстракт от ванилия - 1/2 ч.л.
- Натурален шоколад - 100 г
- Какао на прах - 2 с.л.
- Захар - 70 г
- Щипка сол
- По желание: 1 с.л. водка или друг неутрален алкохол за по-кремообразна текстура (намалява формирането на ледени кристали)
- За още по-шоколадов вкус и хрупкавост добавете парченца натрошен шоколад.
Пригответе така:
- В съд на слаб котлон загрейте сметаната с какаото, захарта и щипка сол докато сместа стане хомогенна и захарта се разтвори (не трябва да завира).
- Нарежете шоколада и го прибавете към горещата сметана. Разбъркайте до пълно разтапяне и получаване на гъста, лъскава шоколадова смес.
- Свалете от котлона, добавете ванилията и, ако желаете супер кремообразен вкус, и алкохола. Оставете леко да се охлади (около 10 мин).
- Прехвърлете в подходящ съд, покрийте и замразете за поне 8 часа, а най-добре за една нощ.
Сладолед „Пистачо“

Необходими продукти:
- Млечна сметана Lescure - 250 мл
- Шамфъстък паста - 100% премиум ядков пълнеж - 100г
- Екстракт от ванилия – 1/2 ч.л.
- Захар - 80 г (или мед 75 г)
- Щипка сол
- Печен наситнен шамфъстък - 30 г
Инструкции за приготвяне:
- В малка тенджера затоплете сметаната на слаб котлон, като внимавате да не заври. Добавете захарта (или меда), ванилията и солта. Бъркайте, докато захарта се разтопи напълно. Свалете от котлона и оставете леко да се охлади (около 10 минути).
- Добавете шамфъстък пастата и разбъркайте добре, докато получите еднородна смес.
- По желание прибавете счукан шамфъстък, който ще придаде приятна хрупкавост. Разбъркайте добре и замразете за минимум 8 часа.
Ментов сладолед с парченца шоколад

Ето какви продукти са ви нужни за този кремообразен ментов сладолед, който отново можете да приготвите без специализирано оборудване:
- Млечна сметана Lescure - 2 ч.ч.
- Подсладено кондензирано мляко - 400 мл
- Аромат мента - 1/2 ч.л.
- Зелена сладкарска боя (по желание)
- Натрошен натурален шоколад - 1 ч.ч.
Начин на приготвяне:
- В голяма купа разбийте сметаната на висока скорост на миксера, докато получите твърди върхове.
- В друга купа смесете кондензираното мляко, ментовия аромат и сладкарската боя.
- Изсипете млечната смес и нарязания шоколад при разбитата сметана и внимателно разбъркайте с шпатула, докато се смесят добре.
- Прехвърлете в съд с вместимост около 3 литра и покрийте плътно със стреч фолио.
- Замразете за поне 6 часа или най-добре за една нощ.
Вариация: Можете да замените шоколада с натрошени бисквити Oreo.
Сладолед „Лимонов чийзкейк”

Необходими продукти:
- Подсладено кондензирано мляко - 400 г
- Крема сирене - 175 г
- Млечна сметана Lescure - 400 мл
- Пудра захар - 1 с.л.
- Лимон - 2 бр.
- Лимон - плодов концентрат за овкусяване - 2 с.л.
- Бял шоколад - 100 г
- Натрошени бисквити - 60 г
Пригответе така:
- На водна баня разтопете белия шоколад. Добавете сока на един лимон и разбъркайте. Покрийте съда с домакинско фолио и оставете във фризера за 15-ина минути. Това ще използвате за чийзкейк частта.
- Предварително смесете добре сока и кората на втория лимон заедно с плодовия концентрат.
- В голяма купа смесете кондензираното мляко, крема сиренето и лимоновата смес. Разбийте с миксер на висока скорост за 3 до 5 минути, докато получите гъста и хомогенна текстура.
- В отделен съд разбийте (със сухи бъркалки на миксера) охладената сметана с пудрата захар до твърди върхове. С помощта на шпатула внимателно я добавете към лимоновата смес, като разбърквате нежно до пълно смесване.
- В подходяща дълбока форма изсипете ⅓ от сладоледената смес, поръсете с част от натрошените бисквити и изсипете отгоре част от лимоновия бял шоколад. Повторете процеса, докато продуктите свършат.
- Покрийте формата със домакинско фолио и оставете във фризера за минимум 8 часа или за една нощ.
Полезни съвети и препоръки:
- Ако сте любители на сладоледите на клечка, използвайте практичните силиконови форми, които позволяват лесно изваждане и минимално заледяване по стените. При пълненето на сместа не забравяйте да добавите дървени клечки за сладолед.
- Използвайте кондензирано мляко и сметана директно от хладилника. Студените съставки се разбиват по-бързо и успешно. Добре е предварително да изстудите и съда, в който ще разбивате.
- Използвайте сметана с висока масленост (мин. 30%), която осигурява по-плътен вкус и мекота. Увеличавайте скоростта на миксера малко по малко. Спрете да разбивате сметаната, когато постигнете твърди върхове. Внимавайте да не я биете прекалено дълго, тъй като това може да доведе до разделяне на мазнините и нарушаване на консистенцията.
- Можете да регулирате сладостта като намалите количеството кондензирано мляко. Имайте предвид, че захарта помага да не се образуват ледени кристали и текстурата да е малко по-стегната.
- Ваниловия екстракт можете да замените с натурална ванилия шушулка. Отрежете половин шушулка и внимателно с ножче разрежете през средата, за да стигнете до семенцата. Пуснете ванилията в течната сметана и оставете за известно време върху котлона. След това внимателно с лъжичка съберете всички семенца, останали в шушулките и ги оставете в сметаната, за да овкусят още по-добре сладоледа.
- Добавянето на малко морска сол подчертава ваниловия вкус.
- Ядковите пасти (бадемова, лешникова, шамфъстък) са чудесна добавка за приготвянето на различни видове домашен сладолед. Експериментирайте смело!
За бързо и лесно приготвяне на плодови сладоледи пък можете да използвате готови плодови концентрати (ягода, маракуя, манго, малина и др.). Просто разбъркайте 30 до 50 г плодов концентрат с 200 мл сметана и 40 г захар и готово! - Шоколадите (тъмен, млечен, бял) и какаото на прах регулират степента на сладост и интензивност според предпочитанията ви.
- Опитайте варианти с пълномаслен йогурт, крема или котидж сирене, ако искате по-лек сладолед без сметана. В този случай заменете част от сметаната (около 150 мл) с 200 г плътен йогурт, например, и добавете 2-3 с.л. Мед.
- Съхранявайте сладоледа в херметически затворен съд във фризера до 6 седмици. Притиснете парче пергаментова хартия или стреч фолио върху повърхността, за да предотвратите образуването на ледени кристали.
Специални комплекти DecoShop за домашен сладолед

Ако нямате време да си набавяте поотделно всички продукти, разгледайте готовите ни комплекти за домашен сладолед. Предлагаме следните варианти: Комплект за сладоледи - Различни видове, Комплект за сладолед - Ванилов, Комплект за сладолед - Пистачо, Комплект за сладолед - Шоколадов, Комплект за сладолед - Мента и шоколад и Комплект за сладолед - Лимонов чийзкейк.
В зависимост от вида на сладоледа, в комплектите сме събрали всичко необходимо – силиконова форма за сладоледи, дървени клечки, сметана Lescure, екстракт ванилия, ядкови пасти, плодов концентрат, шоколад и и какаови продукти и др. Продуктите можете лесно и бързо да поръчате и от онлайн магазина ни decoshop.bg.
Приятно пътуване в света на домашно приготвения сладолед! С него лятото е по-вкусно и свежо!