Изберете страница

Знаехте ли, че Бадемовият марципан…

от | юли 29, 2019 | Блог | 0 коментари

През Средновековието аптекарите го предлагали като лекарство срещу отчаяние и пиянство. В социалистическа България му откраднаха името. Днес марципанът е едно от най-изисканите и скъпи лакомства.

В България представите за марципана в недалечното минало бяха доста объркани. По-възрастните поколения помнят, че с това наименование родната сладкарска индустрия предлагаше едни доста неприятни на вкус и много евтини десертчета, направени от нещо като шоколад.
 А истинският марципан е нещо съвсем различно, много вкусно и освен това е по-скъпо от шоколада.

Марципанът е сладкарско изделие от сурова марципанова маса и захар. Суровата марципанова маса се получава най-често от бланширани, обелени бадеми (по-рядко от шамфъстък), които се смилат със специални валяци до получаването на паста с фина структура. В следващата работна стъпка към бадемовата паста се прибавя пудра захар, като количеството е решаващо за качеството: колкото повече захар, толкова по-ниско качество. Стандартът не допуска количеството добавена захар да надвишава това на суровата марципанова маса (качество 50/50). След добавянето на захарта се получава гъста, стегната паста, податлива на оцветяване и моделиране в различни форми. Често се използва за плънка на сладкиши или за кулинарни украси.

Сега след като имате малко повече информация за Бадемовия марципан – ето една страхотна рецепта за Бадемови рогчета с шоколад.

Продукти:

Бадемовият марципан се натрошава в купа и към него се добавят бадемовото брашно, пудрата захар, белтъкът и бадемовият екстракт. Разбъркват се енергично с ръка, докато се образува тесто. Тестото може да се замеси в кухненски робот или миксер, като всички продукти отново се събират заедно и просто се омесват. Ако тестото стои твърде лепкаво, може да се добави още малко бадемово брашно.

С намокрени във вода длани, от тестото се правят топчета колкото орех. От тях се правят фитили, които да са по-дебели в средата и да изтъняват към краищата. Фитилите се овалват хубаво във филиран бадем, като се стремим да залепне по тях повече от него.

Фитилите се сгъват като подкова и се подреждат в подготвената тава на известно разстояние един от друг.

Слагат се на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се пекат 10-12 минути или докато краищата им започнат да порозовяват.

След като се извадят от фурната се оставят за десетина минути в тавата, докато сладките се стегнат и тогава се прехвърлят върху решетка докато се охладят напълно.

Шоколадът се разтопява на водна баня и в него се потапят двата края на рогчетата. Оставят се върху хартия за печене, докато шоколадът се стегне.

Съхраняват се в кутия на стайна температура 2-3 седмици.

Пробвайте да направите тази вкусна рецепта с децата или внуците, защото те са магическата съставка която прави всяки един десерт неустоим !